Αξιοθέατα στην Πρέβεζα Νικόπολη Νεκρομαντείο Αχέροντας Κάστρο Πάργας

Αξιοθέατα

Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Aγίας Πελαγίας το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα.

(Κοντά στο δημόσιο δρόμο υπάρχει πινακίδα που μας οδηγεί)

Πρόκειται για ένα Μοναστήρι ιδιαίτερα περιποιημένο. Έχει παλαιά και καινούρια κελιά, με την εκκλησία στο κέντρο. Είναι από τα μοναστήρια που βοηθούσαν οικονομικά τα σχολεία της περιοχής.

Η μονή ανακαινίσθηκε το έτος 1613 και το έτος 1795. Διακρίνονται διάφορα Ρωμαϊκά ερείπια. Από τα ερείπια αυτά πάρθηκαν διάφορα ανάγλυφα που εντοιχίστηκαν στο Ναό, όπως τα δύο λιοντάρια στην είσοδο. Ο Ναός είναι ασοβάτιστος, χτισμένος με πυρόλιθο σε σχήμα τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και θόλους. Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε παλαιό βάθρο και στις κολώνες του τρούλου διακρίνονται κορινθιακά κιονόκρανα και ιωνική βάση.

5 λεπτά από την Καστροσυκιά θα βρείτε την αρχαία Νικόπολη, το όνομα της οποίας εμπεριέχει τη λέξη νίκη. Είναι κτισμένη στη χερσόνησο, η οποία χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος. Βρίσκεται απέναντι από το Άκτιο και 6 χιλ. βόρεια από την Πρέβεζα. Θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόμοι οδηγούσαν στη Νικόπολη και την κατέστησαν σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η πόλη ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο το 31 π.Χ. και άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

15 λεπτά από την καστροσυκιά το πιο φημισμένο Νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται κοντά στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, στο σημείο ενώνονται τα ποτάμια του Άδη, ο Αχέροντας με τον Κωκυτό. Στις αρχαίες πηγές η τοποθεσία της Αχερουσίας λίμνης περιγράφεται ως το σημείο κατάβασης των νεκρών στον Άδη και η Εφύρα, η πόλη της Ηπείρου που βρίσκεται λίγο βορειότερα, συνδέεται με πανάρχαιη λατρεία της θεότητας του θανάτου. Στο νεκρομαντείο πήγαιναν οι πιστοί για να συναντήσουν τις ψυχές των νεκρών, που μετά την απελευθέρωσή τους από το σώμα αποκτούσαν την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον.

20 λεπτά από την Καστροσυκιά θα βρείτε το Ζάλογγο. Στο χώρο αυτό το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο Οθωμανό κατακτητή.

Σύμβολο μνήμης της θυσίας των Σουλιωτισσών είναι το επιβλητικό μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο.

Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, που έχουν ως αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, ενώ εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Αυγούστου.